Иваниловски водопад

Иваниловски водопад

Иваниловски водопад се намира в област Габрово, в землището на малките селца ( махали ) Иванили и Солари. Височината на водопада е около 7 м, като под него се образува красиво и дълбоко езерце във формата на сърце. Водопада се намира на река, която след около 200-300м след водопада се влива в река Янтра.
Разходката до водопада е лека и приятна по черен път, а непосредствено до водопада се стига по пътечка. Нагоре и надолу по реката има също красиви малки водни каскади. До водопада има оформено място за огнище. Прочети повече.

Екопътека “Витата стена”

Изходен пункт за пътеката е центъра на с. Яворец (17 км. от Габрово по пътя за Севлиево). Тръгвайки през лозята, трасето на пътеката се движи на изток от селото до разклона за с. Армени, където поема на север. До Ловната хижа се следва асфалтовия път, а след това се върви по горски път и през поляни. След Ловната хижа пътеката описва широк завой, който обхожда скалния венец на Витата стена и се изкачва на изток. Стига се до Бялата вода, където са оформени чешма и кът за отдих. От тук се разкрива прекрасна гледка към околните села. Трасето следва известно време билото на карстовото плато Стражата и се спуска на югоизток към езерото Беляковец и с. Здравковец. На езерото са поставени беседка и маси с пейки. Пътеката продължава към с. Влайчевци. След селото се достига до манеж за езда с изградени съоръжения. Прочети повече.

Екопътека Витата стена

Домът на хумора и сатирата гр. Габрово

Домът на хумора и сатирата гр. Габрово

ГАБРОВО (14-и век) “Имало едно време едно българско селище в полите на Балкана, където от сутрин до здрач ехтели чукове и наковални; кожари, абаджии, ножари, папукчии и гайтанджии майсторели изделия за чудо и приказ, впрягайки двигателната сила на водата. А сетне впрягали каруците си и се спущали към полето, за да продават своите ножове, брадви, гаванки, солници, шаек, гайтан, грънци, пищялки – всичко. Ала за да им върви търговията, тези балканджии трябвало да умеят да вземат ума на клиентите си, да се шегуват, да се пазарят, да питат и разпитват. Хората били бедни и трудно купували, но когато занаятчиите от Балкана подхващали своите лакардии, хората от полето отваряли и сърцата, и кесиите си. Така лека-полека габровските балканджии си създали име на добри търговци, които хем търсели сметка от всичко, хем продавали стоката си с усмивка и весела история. Прочети повече.

Архитектурно-етнографския комплекс “Етър”- гр. Габрово

Музей „Етър“—жива картина на една отминала епоха! Пристъпите ли пределите на единствения в България етнографски музей на открито, вие попадате в свят, различен от съвременния—светът на възрожденските българи. Тук водата завърта колелото на вековна воденица, а калдъръмът под краката напомня, че истинската красота в живота е скрита в преживяването на емоцията да се докоснеш до майсторлъка на предците ни. Прочети повече.

Архитектурно-етнографския комплекс Етър- гр. Габрово

Комплекс ”Синкевица”

Комплекс Синкевица

Подарете си незабравими летни емоции в комплекс “Синкевица”! На ваше разположение са три басейна – един голям, един детски и басейн с пързалка разположен вътре в езерото, намиращо се в непосредствена близост до комплекса. А ако сте фен на спорта, можете да се възползвате от нашите тенис кортове и зоната за плажен футбол и волейбол. Забавлението за децата също е гарантирано на нашата детска площадка, а за всички фенове на риболова има възможност за спортен риболов. Прочети повече.

Планински комплекс – Узана

На 25 км. югозападно от Габрово, сред уникална природа и характерен релеф е разположена най-голямата старопланинска поляна Узана. Тук се намира знакът за географския център на България.

Узана заема обширни части от старопланинската област със средна надморска височина 1120 м., като на отделни места достига до 1400 м. Отличава се с ясно изразен планински релеф, с дълги и стръмни склонове и високи била, които благоприятстват развитието на зимните спортове. Прочети повече.

Планински комплекс - Узана

Архитектурно-исторически резерват – Боженци

Архитектурно-исторически резерват - Боженци

Къща-музей „Баба Райна“ – Една от най-старите сгради запазени в селото, от втората половина на XVIII в. Етнографска експозиция от XVIII – XIX век. Има печат на 100-те Национални туристически обекта – №20

Менгема – Работилница за пречистване на восък от началото на XIX век. Има печат от 100-те Национални туристически обекта – №20.

Къща музей „Дончо Попов“ – Къща на богат търговец от началото на XIX век. Собственикът й е бил един от най-заможните търговци на вълна и кожи в Боженци. Етнографска експозиция от XIX век. Има печат на 100-те Национални туристически обекта – №20. Прочети повече.

Градът, известен с архитектурно-възрожденския си комплекс – гр. Трявна

Трявна – синоним на Българското Възраждане. Град Трявна се намира в северните склонове на Централна Стара планина. Днес това малко туристическо градче попада в пределите на област Габрово. Историческият път на Трявна започва през втората половина на 15 или началото на 16 в. В района на днешния град усяда население от високопланинските околни селища, обслужвало през 13 – 14 в. пътищата през планината и осигурявало охраната на проходите. Трявна се структурира като дервентджийско село от хора, изпълняващи военизирани функции. Прочети повече.

Градът, известен с архитектурно-възрожденския си комплекс - гр. Трявна

Соколски манастир

Соколски манастир

Соколският манастир „Успение Богородично“, наричан още Габровско-Соколски или Габровски манастир, е действащ девически манастир на Българската православна църква, намиращ се в Северна България, близо до Габрово. Манастирът е основан в началото на 1833 година от Йосиф Соколски. Манастирът е разположен в местността Соколова пещера по горното течение на река Янтра, сред северните склонове на Стара планина, на 4 километра южно от етнографското селище Етъра и на 12 километра югоизточно от Габрово. Прочети повече. 

Дряновски манастир

Дряновският манастир „Свети Архангел Михаил“ е действащ български, мъжки манастир. Намира се в Северна България на 5 километра югозападно от град Дряново и на 15 километра от град Габрово. До него води асфалтов път. Обслужва се от железопътна спирка Бачо Киро, която до 20 октомври 1949 г. се казва Св. Архангел[1], на железопътната линия Русе-Момчилград. Манастирската клисура има древна история. Прочети повече.

Дряновски манастир